FinFacts financieel

Korte financiële berichtjes met tips, informatie en handige tools


Pensioenbedrag ineens opnieuw uitgesteld

Bedrag ineens vrij besteedbaar

Met het bedrag ineens mogen pensioendeelnemers 10% van het door hen gespaarde pensioenvermogen in één keer opnemen. Dit geld is dan vrij besteedbaar. Een wereldreis, de hypotheek aflossen of de studie van kinderen betalen zijn veelgenoemde bestedingen.


Uitstel na uitstel

Het was eigenlijk de bedoeling dat dit al in 2022 in zou gaan, maar dat bleek toch te ambitieus. Nu blijkt de invoering per 1 januari 2024 volgens het kabinet ook niet haalbaar. Naar verwachting wordt deze regeling nu pas per 1 juli 2024 ingevoerd.
Informatie voor alle momenten die ertoe doen

Een huis kopen, trouwen of samenwonen, een bedrijfsovername, een erfenis. Verschillende belangrijke momenten in het leven moeten goed geregeld worden. Om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen is de kennis en kunde van een notaris onmisbaar. Hij of zij begeleidt en adviseert u bij deze belangrijke beslissingen.


Om u te informeren over wat er zoal geregeld moet worden op dit soort momenten heeft de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie een speciale website boordevol waardevolle informatie gelanceerd. Wij delen deze informatie graag met u.
Handige apps en tools

Geldplan Bijna pensioen

Het Nibud heeft het Geldplan Bijna pensioen gelanceerd, een online tool die 55-plussers inzicht geeft in de keuzes die zij kunnen maken over hun pensionering. De tool is bedoeld voor werknemers in alle sectoren en ondersteunt het keuzeproces dat iemand doorloopt in de overgang van werk naar pensioen.

Het Geldplan maakt gebruikers bewust van wat zij kunnen en moeten doen om hun uiteindelijke pensioensituatie zelf te beïnvloeden. Hoewel het geen financiële rekentool is, biedt de tool wel een actieplan en verwijst het door naar andere nuttige websites.