Einde rentevasteperiode? Hypotheken vergelijken!

Wij vergelijken alle aanbieders. U bespaart duizenden euro's!


Rentevoorstel

Als u uw hypotheek afsluit spreekt u een periode af waarin u de rente “vastzet”. Drie maanden voor het einde van deze rentevaste periode ontvangt u een nieuw rentevoorstel van uw geldverstrekker. Door de lage rente van dit moment is dat voorstel bijna altijd lager dan uw huidige rente. Om die lagere rente vast te leggen hoeft u vaak helemaal niets te doen. Het lijkt er dus op dat u een goede deal krijgt aangeboden. Toch is dat vaak niet waar.

Einde rentevaste periode? hypotheekrente kan nóg lager

In de praktijk blijkt (heel) vaak dat de hypotheekrente nóg lager kan dan in uw rentevoorstel. Onderzoek van Vereniging Eigen Huis toont aan dat mensen met een hypotheek van € 200.000 zo’n € 600 bruto per jaar kunnen besparen. Het enige wat ze hiervoor moeten doen is  overstappen naar een andere geldverstrekker. Bij een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar bedraagt de totale extra besparing dan € 6.000.

Stijging huizenprijzen

De stijging van de huizenprijzen speelt ook een rol bij het extra voordeel dat u kunt realiseren. Hoe meer uw huis waard is ten opzichte van uw lening des te lager is uw risicoklasse. Een lagere risicoklasse betekent bij veel geldverstrekkers een lagere rente.

Automatische renteverlaging

Uw huis is in de afgelopen jaren meer waard geworden. Misschien heeft u ondertussen ook afgelost. Uw lening kan hierdoor in een lagere risicoklasse vallen. Het is mogelijk dat uw huidige geldverstrekker hier geen rekening mee houdt. Uw besparing kan dan nog groter zijn als u overstapt naar een geldverstrekker die hier wel rekening mee houdt.


Kosten wegen vaak niet op tegen besparing

Het einde van een rentevastperiode is dé kans om optimaal te profiteren van de laagste rente in 50 jaar. U kunt kiezen uit een breed aanbod van geldverstrekkers én boetevrij overstappen. Maar overstappen naar een andere geldverstrekker is niet kosteloos. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met eenmalige overstapkosten, zoals notaris-, taxatie- en hypotheekadvieskosten. Toch blijken deze kosten in veel gevallen niet op te wegen tegen de besparing die u kunt realiseren.