Besparen op energiekosten met een hypotheek met NHG

Energiebesparende maatregelen financieren met een hypotheek met NHG?
Goed idee! De kosten zijn vaak lager dan de besparing op uw energierekening.


Besparing

Een nieuwe HR ketel, energiezuinige kozijnen en deuren, zonnecellen. Niet goedkoop, maar vaak wel een goede investering. Deze energiebesparende voorzieningen kunt u ook financieren met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is interessant, omdat de maandelijkse besparing groter kan zijn dan de kosten van de lening.


Hoeveel mag ik lenen?

De bedragen die u maximaal kunt lenen voor een hypotheek met NHG staan in onderstaande tabel.


Kostengrens20232024
Kostengrens NHG€ 405.000€ 435.000
Kostengrens NHG voor woningen met energiebesparende voorzieningen (zie hieronder)€ 461.100€ 429.300

 


Wat moet ik doen?

Om voor deze regeling in aanmerking te komen hoeft u alleen een kostenspecificatie aan te leveren. Achteraf wordt dan gecontroleerd of het geld daadwerkelijk aan de energiebesparende maatregelen is besteed.


Subsidie

Er zijn ook andere mogelijkheden om energiebesparende investeringen betaalbaar te maken. De overheid heeft hiervoor diverse subsidies en aantrekkelijke leningen in het leven geroepen.

Op energiesubsidiewijzer.nl kunt u zelf bekijken of u subsidie kunt krijgen. Deze website geeft een helder overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen, die beschikbaar zijn voor het energiezuiniger maken van uw woning. Het gaat daarbij om regelingen op zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau.
Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

 • Hypotheek 2024
  Huis en hypotheek: wat verandert er voor u?
  Het energielabel is vanaf 2024 ook van belang voor uw maximale hypotheek en alleenstaanden kunnen dan meer lenen. Wat verandert er voor u? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw (toekomstige) huis en hypotheek.
 • Huizenmarkt
  Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?
  In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen deze economen zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen.
 • NHG
  Nationale Hypotheek Garantie in 2024
  Kiest u voor NHG dan krijgt u meer zekerheid én korting op de hypotheekrente, maar de garantie kost ook geld. Dit moet u weten als u een hypotheek met NHG wilt afsluiten.