Voorkom dat uw computer wordt gegijzeld

Wat is ransomware, hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt en wat moet u doen als u toch getroffen bent?


Verspreiding virus

Uw computer kan op verschillende manieren besmet raken met ransomware. Het virus kan bijvoorbeeld verstopt zitten in advertenties op websites of bijlagen in e-mails. Vaak wordt het computervirus verspreid middels een e-mail, waarin de criminelen zich voordoen als een andere partij. In de e-mail zit dan het virus verstopt. Wanneer u deze opent, verspreidt het virus zich en krijgt u de melding dat uw computer niet meer toegankelijk is. Na het betalen van een geldbedrag, beloven de criminelen de toegang te herstellen.


Besmetting voorkomen

U kunt de volgende maatregelen nemen om een besmetting te voorkomen of adequaat te reageren:

  • De kans op besmetting kan worden verkleind door besturingssystemen en programma’s altijd up-to-date te houden en door te surfen op het internet met een antivirusprogramma.
  • Download geen illegale software van het internet. Criminelen stoppen de ransomware vaak in betaalde software die illegaal op het internet wordt aangeboden.
  • Een besmetting is niet altijd te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig back-ups van bestanden te maken en de informatiedrager waarop de backup staat niet met de computer verbonden te houden.
  • Klik geen links in e-mailberichten aan van onbekende afzenders en open vooral geen bijlage(n) van vreemde afzenders.
  • Open ook geen e-mail van bekenden met links of bijlagen die u eigenlijk niet verwacht. Controleer dit met de verzender via een ander kanaal dan de e-mail of het bestand bewust is verstuurd.

Toch getroffen

Is uw computer gegijzeld? Dan adviseert het Digital Trust Center om de criminelen niet te betalen. Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en u beloont criminelen voor hun gedrag. Computerbestanden blijven vaak versleuteld, zelfs als er betaald is. Doe ook altijd aangifte bij de politie.

Surf op een andere computer, bijvoorbeeld via een smartphone of tablet, naar de website van de Fraudehelpdesk. Op deze site vindt u instructies over hoe ransomware verwijderd kan worden. U kunt uw computer ook door een deskundige laten schoonmaken. Heeft u een back-up? Dan kunt u daarna uw bestanden terugzetten op uw computer.


Bron: Digital Trust Center, Rijksoverheid, RTL Nieuws