Is uw schuur een paradijs voor inbrekers?

Huizen worden steeds beter beveiligd tegen inbraak. Dieven laten deze daarom vaker links liggen en nemen hun toevlucht tot de schuur en berging. Daar kunnen zij kinderlijk eenvoudig veel waardevolle spullen spelen.


Slecht beveiligd

Vier op de tien Nederlanders vinden zelf ook dat hun (vrijstaande) berging of schuur slecht is beveiligd. Desondanks staan ze vol met kostbare spullen, zoals (elektrische) fietsen, gereedschap en tuinmeubelen. In de schuren, waar dieven eenvoudig toeslaan, bedraagt de totale waarde van de spullen al snel enkele duizenden euro's. 


Waardevolle spullen

Mensen stallen veel waardevolle spullen in hun schuur. Het gaat voornamelijk om één of meerdere fietsen (gemiddelde waarde € 877), gereedschap zoals een boor- of schuurmachine (gemiddelde waarde € 523) en tuingereedschap zoals een heggenschaar, hark en schoffel (gemiddelde waarde € 165). In veel gevallen wordt de ruimte echter afgesloten met een zwak slot die dieven in een handomdraai vernielen. Tuindeuren en tuinhuisjes worden zelfs vaak niet eens op slot gedraaid.


Dure barbecues, gereedschappen en fietsen

Naar verwachting neemt de waarde van de opgeslagen spullen in schuurtjes en bergingen alleen maar toe. Mensen beschikken steeds meer over dure barbecues, gereedschappen en niet te vergeten dure (elektrische) fietsen. Veel Nederlanders hebben inmiddels beveiligingsmaatregelen getroffen om inbraak in hun woning te voorkomen. De politie roept op om bergingsruimtes dezelfde aandacht te geven.


Diefstal uit uw tuin of schuur is niet altijd verzekerd

Het kan voorkomen dat een verzekeraar dekking weigert. Bijvoorbeeld omdat ze vinden dat de gestolen items niet onder de dekking vallen. Zo werden onlangs 2 prijzige Big Green Egg barbecues ter waarde van enkele duizenden euro's bij iemand uit de tuin gestolen. De gedupeerde claimde de diefstal op zijn inboedelpolis, maar kwam helaas van een koude kermis thuis.

De verzekeraar weigerde dekking, omdat in de polisvoorwaarden specifiek was vastgesteld dat het om meubels moest gaan. Volgens de verzekeraar is een barbecue geen tuinmeubel en daardoor uitgesloten van dekking. De verzekeraar vulde aan dat de barbecues geliefde objecten zijn met een hoog diefstalrisico.

Tips om inbraak in uw schuur te voorkomen

  • Voorzie buitendeuren (zoals poortdeuren, schuurdeuren en tuindeuren) van goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk.
  • Maak gebruik van dievenklauwen en anti-inbraakstrips.
  • Plak eventuele ramen af met folie zodat niemand kan zien wat er in de schuur staat.
  • Zorg dat de ramen goed beveiligd zijn, bijvoorbeeld door middel van een smeedijzeren bescherming.
  • Plaats buitenverlichting met een sensor die aanslaat zodra er iemand langsloopt.