Is beleggen interessant?

De huidige lage rente is een zegen voor huiseigenaren, maar spaarders worden er niet echt vrolijk van. Als alternatief lonkt beleggen, maar veel aspirant beleggers vrezen voor enorme koersdalingen. Is dat terecht?


Beleggen versus sparen

Is beleggen interessanter dan sparen? Resultaten uit het verleden laten in ieder geval zien dat in een tijdvak van 20 jaar beleggen bijna altijd meer opbrengt dan sparen. Dit blijkt uit recent onderzoek.

In dit onderzoek werd het rendement van sparen en beleggen voor élke periode van 20 jaar vanaf 1928 tot en met 2013 vergeleken. In totaal dus voor 68 periodes van elk 20 jaar. In deze periodes is elke crisis en hausse op de beurzen verwerkt. En wat blijkt? In 1 van de 68 periodes leverde sparen een (klein) hoger rendement op. En in 67 van de 68 periodes leverde beleggen een (fors) hoger rendement op.

Financiële dromen, doelen of ambities realiseren

Wat zijn uw dromen, doelen en ambities voor later? Hoe gaat u deze financieel realiseren? Een financieel plan geeft u structuur en laat u precies zien of u al op de goede weg bent of dat u bij moet sturen.

Risicovol

Betekent dit nu dat u voortaan dagelijks het beleggingsnieuws moet volgen om op zoek te gaan naar de best renderende aandelen? Nee, integendeel. Beleggen in individuele aandelen is risicovol. Zeker als u dat voor de korte termijn doet. Waarschijnlijk bent u veel beter af met een beleggingsfonds. U heeft dan een reële kans op een hoger rendement dan sparen, zonder dat u 's-nacht wakker ligt over de dagelijkse grillen van de beurzen.

Trends

  • Het inkomen van Nederlanders blijft groeien. 
  • Het grootste deel van dat vermogen zit nog in huizen, maar een steeds groter deel van dat vermogen gaat in beleggingen zitten.
  • Het aantal particuliere beleggers groeit.
  • Steeds meer jongeren beleggen.

Beleggingsfonds

U kunt uw risico enorm beperken door te beleggen in beleggingsfondsen. Uw inleg wordt dan verspreid in een zorgvuldig samengesteld mandje van (internationale) aandelen en / of obligaties. Deze beleggingsfondsen zijn vaak laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.

Superbelegger Warren Buffett adviseert beleggers om geld in ­indexfondsen te stoppen. Dit zijn fondsen die beurs­indices als de AEX volgen. Die hebben lagere beheers­kosten, zodat er meer overblijft om te investeren in aandelen. Onderschat het effect van lage kosten op uw rendement niet. Uit onderzoek van fondsvergelijker Morningstar blijkt dat lage kosten de beste garantie vormen voor hoge rendementen in de toekomst.

Kunt u de index verslaan?

Actieve beleggers vinden indexfondsen, die niets anders doen dan de index volgen, maar saai. Zij vertrouwen meer op hun kennis en intuïtie. Zij zijn ervan overtuigd dat zij de index kunnen verslaan. Iets wat, zeker bij een langere beleggingshorizon, vrijwel niemand lukt.

Denkt u dat u de index kunt verslaan? Probeer het eens met deze quiz (Engelstalig) die u uitdaagt om het rendement van een willekeurige 10 jaars periode van de S&P 500 te verslaan.

Wanneer is beleggen interessant voor u?

Beleggen is vooral interessant als u dat kunt doen met geld dat u de komende jaren niet nodig heeft. Houd daarbij wel rekening met een buffer voor onvoorziene of vervangingsuitgaven. Hoe groot deze buffer moet zijn kunt u eenvoudig berekenen met de bufferberekenaar van Nibud.

Voor beleggen is het van belang dat u een duidelijk financieel doel in de toekomst voor ogen heeft. Voor ondernemers kan dat bijvoorbeeld vermogen voor een goed pensioen zijn, maar ook de aflossing van uw hypotheek is een mooi doel. Belangrijk is dat u minimaal 10, maar liever nog 15 jaar de tijd heeft om vermogen op te bouwen. Daarbij moet u zich blijven realiseren dat u risico's loopt. De kans bestaat dat u er uiteindelijk minder aan over houdt dan dat u heeft ingelegd.

Beleggingshorizon

Of beleggen interessanter is dan sparen hangt in belangrijke mate af van uw beleggingshorizon. De beleggingshorizon ziet er voor iedere belegger anders uit. Kort gezegd is uw beleggingshorizon de periode waarin u het voor beleggen beschikbare vermogen kunt laten renderen. Hoe langer deze periode is hoe groter de kans is dat uw rendement in de buurt van het historisch gemiddelde uitkomt. Overweegt u om te beleggen dan kunt u het beste zo vroeg mogelijk beginnen. Wachten op het beste instapmoment is bij een lange beleggingshorizon en een goede spreiding van uw aandelen en / of obligaties niet aan de orde. Zeker niet wanneer u belegt met een periodieke inleg.

Beleggen voor uw pensioen

Spaart u voor uw pensioen dan wilt u tegen de tijd dat uw pensioendatum nadert niet zoveel risico meer lopen op uw opgebouwde vermogen. U kunt dan kiezen voor een Lifecycle fonds. Uw geld wordt dan steeds minder risicovol belegd naarmate de einddatum nadert. Zie hiervoor ook onderstaande video van Nationale-Nederlanden.

Alternatieven voor beleggen

Voelt u zich toch niet lekker bij beleggen in aandelen dan kunt u uw geld natuurlijk ook op een andere manier laten renderen. U kunt bijvoorbeeld aflossen op uw hypotheek. De maandelijkse besparing kunt u vervolgens ook weer laten renderen. Doe dit echter niet zonder advies. Aflossen op uw hypotheek is niet altijd verstandig. Een andere mogelijkheid is investeren in zonnepanelen. Volgens experts zou dit een rendement van zo'n 6,6% per jaar op moeten leveren. Er zijn ook mogelijkheden om dit gunstig te financieren.